Intezivna gradnja na planini Zlatibor, koja se dešava poslednjih godina je predmet mnogih polemika. Pitanje koje najviše pogađa kako stanovnike, tako i posetioce Zlatibora je da li se intezivnom gradnjom narušava prirodni ambijent planine.

Tim povodom Radio televizija Srbije snimila je reportažu, i tom prilikom je za RTS govorio i gospodin Miroslav Brković. Gospodin Brković je pozvan da govori kao primer investitora koji grade (reč je o gradnji apart–hotela „Queen of Zlatibor“) ne narušavajući prirodni ambijent okruženja.

U nastavku prenosimo deo teksta RTS-a.

Iako park prirode, Zlatibor poslednjih godina prerasta u planinu kranova. Ako se nastavi tim tempom, prerašće u grad. U centru, na mestu nekadašnjih malih kuća, nikle su višespratnice, a u širem delu naselja sada se mogu videti livade pretvorene u gradilišta.

“Narušen mir ove ideje vikendica i stambenog prostora koji je tu nastao pre 30 i 40 godina, sada se eto pretvara u neku, kako da vam kažem, betonsku i asfaltnu površinu. Mnogi ljudi nisu zadovoljni tim”, kaže građevinski inženjer Bratislav Srećković.

Međutim, jedan investitor odlučio je da ambijent planine ne narušava. Objekat gradi na placu na kojem je prethodno bilo stovarište građevinskog materijala, ne posekavši nijedan bor ili jelu.

“Urađen je u potpunosti u skladu sa lokacijskim uslovima i sa izdatom građevinskom dozvolom. Ovo je možda i jedinstven primer na Zlatiboru da je ovaj objekat mogao biti viši još za dve etaže, ali ja sam lično odustao od toga da ne bih narušio ovaj ambijent”, ističe Miroslav Brković, vlasnik Građevinske firme “Brković”, Kragujevac.

Link od vesti, tu se nalazi i video reportaža

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/4824375/zlatibor-gradnja-dokumanetacija-urbanizam.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

+ 70 = 79