Miroslav Brković je rođen 21. maja 1965. godine u Peći na Kosovu i Metohiji, kao prvo dete iz braka Milana Brkovića poreklom iz sela Velika u Crnoj Gori i Milene Brković (devojačko prezime Đorović) poreklom iz sela Sekulara u Crnoj Gori.

Miroslav završava osnovnu i srednju školu u Peći 1983. godine. Iste godine ide na služenje vojnog roka u Podgoricu i po dolasku iz vojske 1984. godine upisuje Ekonomski fakultet u Beogradu. Nakon studija vraća se 1989. godine u proleće u Kragujevac gde se inače ranije u maju 1987. godine već preselila porodica Brković iz Peći. U Kragujevcu upoznaje buduću suprugu teks. inž. Draganu Marić poreklom iz sela Boturić kod Brusa i sa njom se venčava 1. oktobra 1989. godine i sa njom počinje zajednički život u jednoj maloj sobi oskudno opremljenoj, sa podom od betona i bez kupatila.

Biznis

Posle par meseci posle više bezuspešnih pokušaja da nađe posao u svojoj struci a razmišljajući kako da dođe do bilo kakvog posla Miroslav Brković se odlučuje da započine svoj poslovni život na jedan potpuno neobičan način. Nemajući svog novca, a istovremeno ni od bilo koga drugog da ga pozajmi, odlučuje da pozajmi novac od nepoznatog lica davanjem oglasa u lokalnim novinama Svetlost u Kragujevcu. Odlazi u oglasno odeljenje i predaje oglas sledeće sadržine: “Tražim pozajmicu od 7.000 maraka. Vraćam za 6 meseci sa kamatom”. Za taj korak niko nije znao osim njegove supruge Dragane.

Oglas izlazi u četvrtak a tek za 5 dana javlja se na oglas čovek iz Kragujevca. I posle tog čoveka se više niko nije ni javio. Miroslav odlazi u stan kod tog čoveka koga inače prvi put vidi u životu i posle razgovora sa njim dobija od njega 7.000 maraka bez ikakve garancije. Njegovo ime je Vitomir Milosavljević, aktivno vojno lice, major. Sa tim novcem Miroslav otvara svoju prvu radnju 28. aprila 1990. godine u naselju Beloševac u Kragujevcu. Nakon mukotrpnog i teškog celodnevnog rada sa prodavnicom posle 6 meseci vraća pozajmljeni novac sa kamatom i nastavlja dalje sa radom vrlo uspešno.

Prvu ćerku Minu dobija 1. decembra 1990. godine.

Ubrzo otvara u gradu Kragujevcu i drugu i treću radnju pa i samoposlugu u naselju Aerodrom. A 1994. godine počinje sa uvozom robe široke potrošnje i prodajom na veliko, uglavnom hemije za kućnu upotrebu. Te godine 10. oktobra se rađa i druga ćerka Jana. Posle godinu dana 1995. godine otvara u Kragujevcu i u Šumadiji prvu proizvodnju deterdzenta za mašinsko pranje veša zvanog “Avax”. Posle par  meseci rada proizvodnja i prodaja deterdženta “Avax” dostiže mesečne razmere od 300 tona. Ali zbog nabavke sirovina svih 14 komponenti za proizvodnju deterdzenta Miroslav usled nametnutih sankcija Srbiji i ograničenja uvoza, proizvodnju uspeva da održi samo do  kraja 1997. godine. Početkom 1998 godine nalazi se na opredeljenju šta dalje. Odlučuje da ponovo uđe u jedan posao u kome nema nikakvog iskustva i koji nikada pre nije nigde radio.

Nekretnine

Početkom 1998. godine, tačnije 20. februara, otvara Agenciju za posredovanje u prometu nekretnina “Brković” u Kragujevcu u ul. Svetozara Markovića br. 27. Ubrzo Miroslav sa Agencijom “Brković” zbog svog u odnosu na svoju konkurenciju posebnog i neobičnog načina rada i pristupu klijentima, a ujedno i zbog svog ličnog ogromnog angažovanja, dolazi za par meseci rada u sam vrh po prodaji nekretnina u Kragujevcu bez obzira na to sto njegova kokurencija radi nekoliko godina unazad pre njega. Te 1998. godine u junu se rađa i njegova treća ćerka Nada.

U posredovanju sa nekretninama Miroslav Brković postiže izvanredne rezultate što ga navodi dalje na ideju da on i započne i gradnju stanova za tržiste. Tako da već avgusta 2001. godine počinje da gradi i svoju prvu stambenu zgradu u Kragujevcu. Od tada pa sve do današnjih dana, do kraja 2017. godine Miroslav Brković uspeva da izgradi 25 stambeno poslovnih zgrada u Kragujevcu i da ukupno od početka svog rada sa nekretninama proda preko 3.000 stambenih jedinica, što ga po tome i po ozbiljnosti poslovanja i kvalitetu pruženih usluga svrstava u sam vrh u gradu Kragujevcu, regionu Šumadije pa i šire na nivou cele Srbije. U prilog tome govori i podatak da je prethodne 2017. godine firma “Brković nekretnine” doo iz Kragujevca, čiji je vlasnik Miroslav Brković, dobila dva značajna i prestižna priznanja: Prvo je od Centra za istraživanje i mišljenje klijenata, prestižna nagrada “Firma od poverenja za 2017. godinu”, a drugo priznanje je od Companije Wall Ltd. iz Londona za 2017. godinu: Sertifikat sa bonitetnom ocenom “A+” po kome firma “Brković nekretnine” doo spada u sam vrh bonitetne izvrsnosti u Srbiji.

SPC

Miroslav Brković je vanstranačka ličnost i svoj životni put je od početka devedesetih godina vezao za Srpsku Pravoslavnu Crkvu, pomagajući i učestvujući aktivno u njenom životu.
Miroslav Brkvić od SPC ima zvanje Ktitora iz razloga što je između ostalog sagradio i jedan pravoslavni manastir u mestu Lipar kod Kragujevca. Manastir je posvecen Sv. Velikomučeniku Georgiju. Manastrir je sagradio u periodu od 2004. do 2007. godine.
Miroslav Brković je već više 12 godina predsednik Crkvene opštine Kragujevac, član je Eparhijskog Saveta Eparhije Šumadijske i  Eparhijskog upravnog odbora Eparhije Šumadijske.
Za svoju nesebičnu ljubav iskazanu kroz svoja dela prema SPC, nagrađen je 2008. godine od strane Svetog Sinoda SPC Ordenom Sv. Save II stepena, koji mu je potpisao blaženopočivši Patrijarh Pavle. Za svoju nesebičnu ljubav iskazanu prema eparhiji šumadijskoj nagrađen je od strane Vladike šumadijskog Gospodina Jovana najvećim priznanjem koji eparhija šumadijska dodeljuje, a to je Orden Svetog Simeona.

Miroslav Brković je pored navedenih ordena nagrađivan i sa više gramata od strane nekoliko pravoslavnih crkava u Kragujevcu i Srbiji.
Pored svog matičnog posla i naporne i zahtevne gradnje stambeno-poslovnih zgrada i pored svog aktivnog učešća u životu pravoslavne srpske crkve, Miroslav Brković nalazi vremena i ljubavi da se posveti i angažuje na književnom polju svojim humanitarnim delovanjem, osećajući tako ljudsku potrebu da pomogne i bude mecena našim piscima i književnicima, a ne samo našim već i stranim koji uzimaju učesća na književno-kulturnim događajima kod nas u Srbiji.

Humanista

Miroslav Brković kao finansijer i pokrovitelj uzima učesće u pokretanju prvih kniiževnih Velickih sustreta u Kragujevcu u maju mesecu 2015. godine, a povodom velikog pogroma koji je zadesio njegove sunarodnike i saplemenike 28. jula 1944. godine u selu Velika u Crnoj Gori odakle su njegovi preci Brkovići i poreklom. Tom prilikom je ustanovljena i književna nagrada koja nosi naziv Vojislav Brković (koji se upokojio pre nekoliko godina, a koji je inače Miroslavljev brat od strica) i koja se dodeljuje svake godine u novčanom iznosu od 1.000 eura od strane Miroslava Brkovića kao pokrovitelja. Od tada se zahvaljujući pokroviteljstvu Miroslava Brkovića Velički književni susreti svake godine održavaju u istom mesecu.

Miroslav Brković je u znak posvećenosti i doslednosti humanim načelima naše kulturne i duhovne baštine, za čast, dostojanstvo, slavu i večnost imena srpskog, nagrađivan sa više priznanja između ostalih i od Kulturno istorijskog centra “Srpska Kruna” kao sto su priznanja: Srpski vitez i Slovoljubve.

Porodica

Miroslav Brković je otac petoro dece. Ima četiri ćerke i jednog sina. Iz prvog braka sa Draganom Marić ima tri ćerke, Irinu, Janu i Nadu. U drugom braku sa Sandrom Milutinović ima ćerku Minu i sina Stefana. Inače najstarije njegovo dete ćerka Mina je sa svojih 14 i po godina u avgustu 2005. godine sa blagoslovom oca Miroslava otišla u ženski manastir Kamenac u mestu Čestin kod Kragujevca, Žička eparhija. Nakon 4 godine se zamonašila i dobila monaško ime Irina. Sada Irina ima 27 godina i Božjom voljom je od 28. avgusta 2017. godine nastojateljica – igumanija u manastiru Sv. Dimitrija u Bajčetini kod Kragujevca, eparhija šumadijska.

Miroslav Brković danas sa svojom porodicom i dalje živi i radi u Kragujevcu.

U Kragujevcu: na dan 02. januara 2018. godine.